Att använda sensorer

På sidan 4 i din första anteckningsbok finns en anteckningsbok full med sensorer. De är bra för att styra saker med musen och tangentbordet. Det finns också sensorer för att mäta tiden, få fram slumptal och adressen till huset. En del sensorer är till för att lägga in bilder, ljud, text och ToonTalk saker utifrån. Sensorer fungerar ungefär likadant som kontroller för bilder.

Sensorerna i anteckningsboken är följande:

Sidan 2 - Musens hastighet åt höger.
De här sensorerna mäter hur snabbt datorns mus (inte Hammarmusen) rör sig från vänster till höger. Om talet är negativt rör sig musen från höger till vänster. Hastigheten 1000 betyder att musen kan flyttas tvärs över skärmen på 1 sekund.
Sidan 4 - Musens hastighet uppåt.
Den här sensorn mäter hur snabbt musen kan flyttas uppåt. Om talet är negativt gäller det hastigheten neråt. Hastigheten 1000 betyder att musen kan flyttas nerifrån och upp på 1 sekund.
Sidan 6 - Musens vänstra knapp.
Den här sensorn svarar på frågan, "Tryckte du på den vänstra musknappen?" Om du trycker på den vänstra musknappen kommer den att växla från "nej" till "ja" och sedan tillbaka till "nej" väldigt fort. Men en robot kan uppfatta det och reagera på att det är "ja".
Sidan 8 - Musens mittknapp.
Den här sensorn svarar på frågan, "Tryckte du på mittknappen?" Om du trycker på mittknappen växlar den från "nej" till "ja" och sen tillbaka till "nej" väldigt fort.
Sidan 10 - Musens högra knapp.
Den här sensorn svarar på frågan, "Tryckte du på den högra musknappen?" Om du trycker den högra musknappen kommer den att växla från "nej" till "ja" och sen tillbaka till "nej" igen väldigt fort.
Sidan 12 - Musens vänstra knapp nere.
Den här sensorn svarar på frågan, "Är den vänstra musknappen nertryckt nu?" Om du trycker den vänstra musknappen växlar den från "nej" till "ja" och förblir i det läget till dess du släpper upp musknappen.
Sidan 14 - Musens mittknapp nere.
Den här sensorn svarar på frågan, "Är mittenknappen nertryckt nu?" Om du trycker mittenknappen växlar den från "nej" till "ja" och förblir i det läget till dess du släpper upp musknappen.
Sidan 16 - Musens högra knapp nere.
Den här sensorn svarar på frågan, "Är den högra musknappen nertryckt nu?" Om du trycker den högra musknappen växlar den från "nej" till "ja" och förblir i det läget till dess du släpper upp musknappen.
Sidan 18 - Nyss tryckt tangent.
Den här sensorn visar vilken tangentknapp som senast trycktes. När du trycker en tangent, går den här sensorn från att vara tom, till att visa vilken tangent det är du trycker, till att bli tom igen väldigt fort. En robot kan tränas till att fånga upp den växlingen.
Sidan 20 - Senaste tangenttryck.
Den här sensorn svarar på frågan "Vilken tangentknapp trycktes senast ner?" den visar vilken tangent det var tills den släpps upp igen.
Sidan 22 - Shift nere.
Den här sensorn svarar på frågan "Är Shift tangenten på tangentbordet nertryckt just nu?"
Sidan 24 - Ctrl nere.
Den här sensorn svarar på frågan "Är Control knappen (den heter ofta Ctrl) på tangentbordet nertryckt just nu?"
Sidan 26 - Tusendels sekunder sedan senaste filmruta.
Den här sensorn svarar på frågan "Hur lång tid har gått sedan du senast svarade på den här frågan?". Svaret ges i millisekunder (tusendelar av en sekund). Med den här sensorn kan du skapa klockor och tidtagare.
Sidan 28 - Tal mellan 0 och 1000.
Den här sensorn svarar på frågan "Vilket tal mellan 0 och 1000?" Den gör sitt bästa att svara slumpmässigt, random, som när du singlar slant eller kastar tärning. Om du vill ha en kopia av denna som inte ändras så släpp den på en nolla.
Sidan 30 - Till och från andra program.
Den här sensorn kopplar till urklipp i Microsoft Windows. Om du släpper något på den här sensorn när den är tom (svart), då kommer Hammarmusen klippa in det du släppte i urklippet. Därefter kan du gå till ett annat program i Windows, t ex ett a epostprogram eller en ordbehandlare och välja Klistra in från menyn (det brukar vara Edit eller Redigera). Texten som sparas kan läggas in i dokument, skickas med epost eller vad nu vill göra med det. När du vill gå i den andra riktningen och hämta in något till ToonTalk utifrån då är det bara att markera den text ToonTalk skapade och välja Copy eller Kopiera från menyraden. ToonTalk sensor för urklipp kommer nu visa det som kopierats. Använd Dammis för att ta ut det från urklipp och spotta ut det. Du kan också kopiera in text i ToonTalk på det här viset.
Sidan 32 - Hand synlig?.
Den här sensorn svarar på frågan, "Är din hand synlig?". Du kan hålla ner mellanslag medan du pekar på eller håller i den här sensorn och din hand blir osynlig om den är synlig eller synlig om den är osynlig. När sidan du spelar ett spel som Bordtennis (på sidan 24 i anteckningsboken för exempel på sidan 6 i din första anteckningsbok) vill du för det mesta dölja din hand. Det här är ett bra sätt för dig att låta en robot göra det när spelet sätter igång. F9 gömmer också din hand. Trycker du F9 igen blir den synlig.
Sidan 34. - Fil till Bild
Den här sensorn förvandlar filnamn till bilder. Släpp bara ett textkort med filnamnet på en Windows BMP fil på en sensor så kommer Hammarmusen att smälla ihop dom. Om din bildfil ligger mappen Users i ToonTalk-mappen eller i filens sökväg kan du använda bildens kortnamn. Sen kan du dra ur bilden med Dammis. Du kan skapa BMP filer på många sätt - Paint Brush som finns i Windows låter dig göra dom. Du kan se till färgen svart i dina bilder blir genomskinlig med hjälp av synlighetskontrollen .
Filnamnet kan vara en URL/webbadress som <http://www.toontalk.com/ghost.bmp>. Filen kan vara JPG, PNG, GIF, eller DIB också om filnamnet har med ".jpg", ".jpeg", ".png", ".gif", eller ".dib". Om du tar in en bild som har en genomskinlig färg (bara GIF coh PNG funkar med detta), då kommer den färgen vara osynlig när bildens sensor Synlig? är ställd till "Se lite". En del GIF-filer som är genomskinliga i en webbläsare visas med färgen vit i ToonTalk i stället för osynlig. Vissa program sparar dessa GIF-filer korrekt. Att öpnna och spara dom i Adobe Photoshop löser problemet. Tyvärr är det så att Microsoft API gör cyan (100% red, 0% green, and 100% blue) osynligt också. Vill du ha cyan och genomskinlighet, använd i så fall inte en genomskinlig färg utan använd svart för genomskinlighet. Vill du ha med svart synligt ska du välja en färg som bara är 99% svart. Eller använd en färg som är 99% cyan. Du kan också ta in bilder när du kör ToonTalk i ett fönster och trycker på F8 för att släppa loss musen och sen dra in i ToonTalk-fönstret. Tryck F8 för att få in musen igen. Eller du kan kopiera filnamnet och klistra in det i ToonTalk.
Sidan 36 - Fil till ljud.
Denna sensor konverterar filnamn till ljud. Släpp bara ett textkort med filnamnet på en Windows WAV (ljud) fil på sensorn så kommer Hammarmusen och smäller in den. Ljudet kommer att spelas upp tills det är slut eller så kan du använda Dammis för att suga bort det. Du kan skaffa ett kort för ljud som du kan använda många gånger. Sug bara bort det från sensorn och låt Dammis spotta ut det. Om din WAV-fil ligger i underkatalogen "users" i ToonTalk, då kan du använda filens korta namn. Du kan spela upp en ljudfil med fjärrkontrollen för MCI.
Sidan 38 - Media Control Interface.
Släpper du ett textkort på denna sensor, skickas texten till Microsoft Window's Media Control Interface (MCI). Det här är ett vanligt sätt att spela olika slags media. Du kan suga bort det kort för ljud du nyss gjort och använda det som vilket ljud som helst. Om du t ex släpper "play c:\windows\media\canyon.mid" på denna kontroll kommer du att skapa ett kort för att spela "canyon.mid", en MIDI fil.
Sidan 40. - Text till Tal
Om du släpper ett textkort på denna sensor kommer texten bli uppläst. Det fungerat bara i 32-bitarsversionen av ToonTalk. Du skapar ett kort för ljud som du kan suga bort från sensorn.
Sidan 42 - Vägg Utsmyckning.
Denna innehåller en bild på väggen i rummet. Du kan släppa bilder och text på den och väggen i rummet du befinner dig i kommer att se ut precis som denna sensor.
Sidan 44 - Hus Utsmyckning.
Denna innehåller en bild på husets framsida. Du kan släppa bilder och text på den och framsidan på huset du befinner dig i kommer att se ut precis som denna sensor.
Sidan 46 - Yttertak Utsmyckning.
Denna innehåller en bild på husets tak. Du kan släppa bilder och text på den och taket på huset du befinner dig i kommer att se ut precis som denna sensor.
Sidan 48 - Min adress.
På den här sidan finns 2 sensorer som visar adressen till huset som de ligger i. Den första sensorn visar numret vägen och den andra numret på gatan. Vägar går från norr till söder. Gator går från öster till västerut. Du kan göra nya adresser av gamla. Om du släpper en adress på en lastbil, då kommer byggjobbarna bygga huset så nära den adressen dom kan.
Sidan 50 - Språk som används.
Denna visar namnet på det språk som är i användning nu i ToonTalk. det kan vara "English", "Brasileiro", "PortuguÍs", och "Swedish".
Sidan 52 - Främmande fågel
Denna sensor är en fågel som kan flyga utanför ToonTalk och skapa förbindelser till operativsystemet och andra externa tjänster.
Sidan 54 - Styrspak.
En anteckningsbok för joystick sensorer. Denna anteckningsbok visar sig bara om du kör 32-bitarsversionen av ToonTalk i Windows 95 och har kopplat in en joystick till datorn. Du kanske måste informera Windows 95 om din joystick. Har du fler än en joystick kopplade till datorn kommer de följande sidorna få anteckningsböcker för dessa joysticks. Det finns flera joystick sensorer.

hem | sök | köp | manual | nyheter | info | spel | frågor | support | downloads | utmärkelser | press | kontakt